تعمیر و نگهداری نیروگاه خورشیدی نسبت به سایر نیروگاه‌های تجدیدپذیر بسیار ساده‌تر است. از آنجایی که این نیروگاه تجهیزات بسیار اندک و ساده‌ای دارد، نگهداری آن نیز کار پیچیده‌ و پرهزینه‌ای نیست. در ادامه به توضیح اجزاء نیروگاه خورشیدی و روش نگهداری آن پرداخته می‌شود.

اجزاء نیروگاه خورشیدی

تمام نیروگاه‌های خورشیدی شامل پنل خورشیدی و اینورتر می‌باشند. نیروگاه‌های بزرگ شامل ترانس نیز می‌باشند تا سطح ولتاژ را بالا برده و توان تولیدی را به شبکه توزیع تزریق کنند.

برای نگهداری از پنل خورشیدی تنها کافیست از تمیز بودن سطح آن اطمینان حاصل کرد. برای مثال خاک گرفتن سطح پنل‌ها باعث پایین آمدن راندمان تولید آنها می‌شود. برای این منظور ربات‌های مخصوصی وجود دارد که سطح پنل‌ها را شستشو می‌دهند. عکس زیر نمونه‌ی یکی از این ربات‌ها می‌باشد. البته این کار می‌تواند به صورت دستی نیز انجام شود و لزوما به ربات احتیاج ندارد. معمولا تمیز کردن سطح پنل‌ها یک بار در سال کافی می‌باشد.

شستشو سطح پنل خورشیدی با ربات

اینورتر تجهیزی است که توان DC تولید شده از پنل خورشیدی را دریافت می‌کند و به توان AC تبدیل می‌کند. برای نگهداری از اینورتر نیز کافیست از کارکرد آن اطمینان حاصل کرد. برای این‌کار میتوان به صورت روزانه عدد نمایش داده شده بر روی صفحه‌ی دیجیتالی اینورتر را چک کرد. درصورتی که به هر دلیلی عملکرد اینورتر متوقف شده باشد، می‌توان با دستورالعمل مخصوصی، اینورتر را آپدیت و مجددا راه‌اندازی کرد

اطمینان از صحت عملکرد ترانسفورمرها نیز توسط دوربین مادون قرمز و شاخصه‌های فشارسنجی آن توسط متخصصین انجام می‌شود.

تعمیر و نگهداری نیروگاه 3.5 مگاواتی مکسان دهشیر

همانطور که گفته شد، تعمیر و نگهداری نیروگاه خورشیدی بسیار ساده و کم هزینه است. نیروگاه 3.5 مگاواتی دهشیر سالانه 1 بار مورد بازرسی دقیق سالیانه قرار می‌گیرد و در ابتدای هر فصل نیز بازدیدی فصلی، جهت اطمینان از صحت عملکرد تمام اجزاء الکتریکی نیروگاه صورت می‌گیرد. ضمن آنکه توسط سیستم مانیتورینگ آنلاین روزانه عملکرد تمام اینورترها نمایش داده می‎‌شود.

در بازدید سالانه به تفکیک تمام اجزاء ماژول‌ها، استراکچرها، اینورترها، استرینگ کامباینر باکس‌ها، ترانسفورمرها، سیستم مانیتورینگ و دوربین‌ها بررسی و بخش‌های مشکل‌دار آنها ثبت می‌شود و چنانچه مشکل در محل قابل رفع باشد، برطرف می‌شود.

معمول‌ترین نکات ثبت شده در بازدیدهای فصلی و سالانه شل شدن برخی از اتصالات DC و AC در اینورترها می‌باشد که این مسئله توسط دوربین‌های مادون قرمز تشخیص داده می‌شود. شکل زیر یک نمونه از این تصاویر را نشان می‌دهد.

تصویر دوربین مادون قرمز از قبل و بعد از سفت شدن اتصالات شل شده

بازدیدهای فصلی در ابتدای هر فصل انجام می‌شود تنها عملکرد بخش الکتریکی نیروگاه در آن بررسی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.